söndag 12 oktober 2008

Skillnaden mellan en brat och en stekare.

Finns det egentligen någon given skillnad mellan allas våra favoriter stekarna och bratsen? Det kan råda delade meningar om detta, men såhär säger Wikipedia om de två typerna.

Brat (från engelska brat, skitunge) är en pejorativ benämning på manliga ungdomar från den svenska överklassen med en utmärkande kläd- och livsstil. Ordet används oftast om ungdomar som saknar egen inkomst, men lever på sina välbärgade föräldrar. Ordet brat är förknippat med en särskild klädstil, där ett genomgående tema är att kläderna är av något dyrare karaktär men inte nödvändigtvis propra. Pikéskjortor, tighta jeans samt bakåtkammat hår (backslick, "kotlettfrilla") är viktiga tillhörighetstecken.
Trots att uttrycket kommer från ett engelskt lånord är begreppet "brat" som det används i Sverige unikt, särskilt vad gäller sammankopplingen med överklass. I andra länder används ordet främst om irriterande småungar, men kan ibland användas även om ungdomar. En skönlitterär skildring av fenomenet "brat" finns i Tjuvarnas marknad av Jan Guillou.


Stekare är ett uttryck som i svenskan under tidigt 2000-tal kommit att användas om en viss typ av manliga personer i svensk överklass. Stereotypen "stekare" refererar vanligtvis till en typ av yngre manlig person som är eller åtminstone tydligt försöker ge sken av att vara ekonomiskt oberoende.
Liksom många tidigare provocerande ungdomsgrupper såsom det sena 1800-talets grilljannar och 1940-talets swingpjattar förknippas även stekarna i stor utsträckning med en viss klädstil. Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen beskrev 2005 denna så här: "Flottigt Runar-hår, brun utan sol-kräm, Canada Goose-täckjacksväst, röd skjorta, jättestora wraparoundshades, blekta lyxjeans och hiphop-sneakers."[1]
En annan skildring av stekarfenomenet i mer populärkulturell form finns i nr 23-24 (2006) av tidningen Kapten Stofil där tecknaren David Nessle låter sin antisuperhjälte Den Maskerade Proggaren konfronteras med en superskurk med just namnet "Stekaren". Denne beskrivs häri som "ett rikemansyngel" i Armanikostym som "håller hov på en innekrog i Stockholm" och betalar alla sina utsvävningar med "pappas plastkort".
I tv-programmet Fredag hela veckan och på Humorgalan har Peter Magnusson i de flesta avsnitt gestaltat karaktären "Stekarn", som spenderar över 12 000 kronor på en hårklippning, äter Biff Rydberg till mousserande vinTeatergrillen eller Riche, och sedan festar på Sturecompagniet.[2]

maria@bratspotting.com

Inga kommentarer: