måndag 18 augusti 2008

rapport ännu längre från väst


oslo. en stad som är på stark uppgång vad det gäller att steka. här vet man att frisyren ska vara fluffigt bakåtslickad. man vet hur man ska knyta seglar-pullovern så där nonchalant över axlarna. man vet att det som gäller är att bo på frogner eller i vika och käka söndags-brunch på bölgen&moi. här vet man också att den viktigaste accessoaren är ett eget amex knutet till pappas dito. detta kortet får man använda med måtta givetvis. det finns gränser även för stekare. att köpa champagne för 15.000 på en vanlig tisdag är okej. även att ta helikopter mellan nice o troppan är okej. däremot är det inte okej att köpa en ny maserati på impuls. då får man faktiskt fråga först.

men det där gäller ju självklart bara dom som har råd att steka på riktigt. som på stureplan består ju såklart den största klicken av de som ger allt, och då menar jag allt, för att framstå som äkta (?) brats. det är turbotisdag på odeon. det är drinkbord på barbeint på torsdagen. det är caffe latte från kaffebrenneriet på fredagsmorgonen iförd prada-solisar som har sparats till sen februari ungefär. och när sen helgen drar igång på riktigt är det dags för att dra på sig chinos och piké och dra ut på cosmo, barbeint eller la belle och spendera resten av det som finns kvar på visa-kortet denna månaden. eventuellt dras det en del kreditnotor på kortet från skandiabanken med 100 loppor att skjuta upp betalningen på. allt handlar om att se och ses på de rätta ställena. precis som i stockholm.

men åter till de som har råd på riktigt. för det finns det en hel del av i denna stad. procentuellt många fler än det finns i stockholm skulle jag säga. man tjänar bra i norge. och det märks. men trots detta skulle jag vilja säga att de som verkligen har råd steker mycket mindre här än i stockholm. det är en ekvation jag inte får ihop. min teori är att det ännu inte har slagit igenom lika mycket här i oslo. här går man ut och faktiskt dricker upp champagnen som man har köpt (jo det är sant!). visst sprutas det en o annan flaska med men vid väldigt sällsynta och då speciella tillfällen. en del av bratsen är faktiskt riktigt trevliga. och då menar jag även mot andra än vakterna. och om vi vänder på det så är faktiskt vakterna också helt okej.

dock spår jag en eskalering av brats-kulturen i oslo. månne ett par år försent om vi nu ska jämföra med stockholm, men när den väl kommer så är risken att stockholm hamnar på efterkälken. för här i oslo är det inte schtek att tjäna 60.000 i månaden. här tjänar du minst det dubbla. och champagnen - ja den är faktiskt billigare än i sverige.


karin@bratspotting.com

Inga kommentarer: